Tuesday, October 2, 2012

Gozo - Dag 7

Dag 7 Malta - Valetta

Halfweg onze vakantie. Tijd om eens van ons kleine eilandje af te komen en de hoofdstad van Malta te verkennen.

Deze keer moeten we de ferry overtocht wel betalen en wordt het ons duidelijk: naar Gozo oversteken mag je gratis (je kan toch nergens meer heen) en op de terugweg moet je pas betalen.

Vanaf de aanlegplaats van de ferry tot Valetta is zo'n dikke 20 km. Halverwege de weg, begint onze auto zich vreemd de gedragen. Aan de kant gezet, lekke band, dikke pech. De wegenhulp van de autoverhuurmaatschappij gebeld en ze komen ons zo snel mogelijk depaneren. Brandende zon, geen schaduw waar we staan, dus samen met de kinderen ga ik om zoek naar een plekje om te schuilen terwijl manlief zich opoffert om bij de auto te wachten.

Wat verderop in de straat, is een hotel. We wachten in de airco-frisse lobby terwijl manlief afziet in de brandende zon. Het duurt zo'n 2 uur voor de hulp arriveert en meer dan de kleine reserveband erop plaatsen doet die man ook niet. Hebben we daarvoor zo lang gewacht?

Omdat we ons niet echt veilig voelen met zo'n klein vervangbandje, stoppen we aan de eerstvolgende garage om een nieuwe band te kopen en erop te plaatsen. Dit duurt gelukkig veel minder lang dan de eerste pech verhelping. Met uren vertraging, zetten we onze tocht naar Valetta voort.

Het is al ruimschoots in de namiddag als we eindelijk arriveren. Na een korte stop in de Burgerking, gaan we de stad in. Als eerste halte bezoeken we de St. Joh'n Co-Cathedral.

Daarna snellen we door de schaakbordpatronen straten om de laatste voorstelling van de film van Malta Experience te kunnen bijwonen. Een mooie projectie die de geschiedenis van Malta bevattelijk uitlegt (ook in het Nederlands). De kinderen vonden dit zeer de moeite.

Malta Experience ligt vlak naast het fort St. Elmo dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis en meermaals in de film voorkomt. Helaas niet te bezoeken. Na de film is het 17:00 en zijn de meeste bezienswaardigheden gesloten.

We wandelen verder langs de vestigingsmuur en komen voorbij het zwembad van Valetta United. Om toch nog een leuk (fris) einde te breien aan deze dag, gaan we naar de rand van het water waar de jongens met kleren aan een duik nemen in de zee. (Helaas hadden we er niet aan gedacht om zwemgerief mee te nemen).

Na de duik, vatten we de terugtocht aan naar Gozo.

No comments: