Tuesday, May 29, 2012

Istanbul, dag 4

Onze derde ochtend in Istanbul en ondertussen beginnen we onze weg hier al wat te kennen. Deze morgen starten we in het Topkapi paleis. We zijn voor de grote drukte aan de ingang waardoor er nog geen lange files staan.

Als eerste bezoeken we de harem en vertellen de kinderen verhalen over concubines en eunuchen.
Daarna gaan we naar de volgende binnenhof en bezoeken de schatten met oa de beroemde Topkapi dolk en diamant van 86 karaat.

Het is ondertussen goed volgelopen en drummen om nog ergens door te raken. We besluiten Topkapi te verlaten en richting Galatabrug te gaan om de buurt aan de andere zijde van de Gouden Hoorn te verkennnen.

We lopen de brug over en bewonderen de vangsten van de vele hengelaars op de brug. Veel vis wordt er gevangen.

Aan de overkant van de brug staan we plots totaal onverwacht voor de ingang van Tunel. Het vooruitzicht om niet helemaal tot boven te moeten lopen, maakt de (kinder)voeten een heel pak lichter.

Het eindstation van deze mini metro ligt aan de beginhalte van de antieke tram die over de Istiklal Caddesi, een bekende winkelstraat in Istanbul, rijdt. We bemachtigen ons een plaatsje op deze houten tram die naar vernis en boenwas ruikt en komen aan op het Taksimplein.

Vanf het plein nemen we de achterstraatjes vol brocante winkeltjes tot we terug op de Istiklal Caddesi eindigen.

Ondertussen is de hemel betrokken en het duurt dan ook niet lang vooraleer de regen komt opzetten. Toch willen we nog absoluut de Galatatoren bezoeken. Als het eindelijk onze beurt is om met de lift naar boven te gaan en buiten een kijkje te nemen is de bui veranderd in een heuse zondvloed. Van het mooie uitzicht over de stad, is helaas niks te zien dan dikke wolken en mist dus we haasten ons terug naar binnen en naar het eerste cafeetje aan de voet van de toren.

Als de bui is overgewaaid gaan we van het typisch turkse cafeetje naar een restaurantje in de buurt. Hier eten we lekkere meze maar de kinderen zijn er niet wild van.

Nog kletsnat, gaan we later met de taxi terug naar het hotel.

No comments: